tisdag 28 januari 2020

Gölingstorpsläkten

Boken Gölingstorpsläkten beskriver den släkt som innehade Gölingstorp i Nittorp åtminstone under 350 år. År 1567 omnämns gästgivaren Måns i Gölingstorp. År 1915 säljer hans sonsons sonsons dottersons dottersons son son, Axel Carlsson, gården som då går ur släkten.


Gästgiveriet i Gölingstorp

I boken huvudavsnitt beskrivs de som innehade gård och gästgiveri. För varje innehavare görs en kort beskrivning av deras barn och barnbarn. 

Gästgiveriet var relaterat till Gölingstorp Norregården, tidvis drevs gästgiveriet av två gästgivare som vardera innehade en halva av gården. Genom innehavarens Svenning Carlsons giftermål kom en halvan av gården att brukas tillsammans med Gölingstorp Näbbagården.

Gästgivarna kom över tid att bilda ett över skikt i bondeståndet vilket speglar sig i deras giftermål. Gästgivaren Måns Jönsson gifte sig med kyrkoherdedottern Elisabet Lysell som var en mycket driftig kvinna, Giftermål med andra gästgivaresläkter, ibland på flera håll, var vanliga. Detta visas bland annat genom genom relationer släkten Kjöllerström, som innehade gästgiveriet i Öreryd och gästgivarsläkterna i Kättsjö i Ljungsarp, Tostarp i Tranemo, i Brunn och Marbäck.

I de senare generationerna blev handel en huvudverksamhet. Svenning Carlsson drev en omfattande handelsverksamhet som även innefattade import av klockor. Hans son, August Carlson, blev grosshandlare och skeppsredare i Göteborg och var vid sekelskiftet 1900 en av de i Göteborg som hade högst inkomst.

Boken, som finns i både papper och e-bok, kan beställas hos BOD.



1 kommentar:

  1. Hej Bengt! Jag har köpt och läst din bok "Gölingstorpssläkten". I den omnämns min ana George Dinnetz. Hans ursprung är en gåta. Har du några teorier eller goda råd i ämnet? Du får gärna maila mig om du vill. christer.hjertquist@gmail.com

    Hälsningar Christer

    SvaraRadera